7. feb, 2019

Velkommen til Afrika!

Endelig er jeg fremme i Uganda etter en nydelig helg i Helsinki med min venninne Amanda. Været i Helsinki var snøstorm så det ble ingen solenergi-bygg der. Får ta det igjen etterhvert. 

Snø og vind i Helsinki, men vi har kost oss masse! Skal innrømme det er ganske digg å komme ned i varmen nå. 


Hadde 9 timers mellomlanding i Dubai, så da dro jeg på stranden og hang i hengekøyen min mens jeg ventet. 

Nå skal jeg altså tilbringe ca 3 uker i Afrika. Jeg skal jobbe frivillig på et prosjekt i Uganda den første tiden, før jeg reiser videre en tur til Rwanda og Zambia etterpå. 

Kan nesten ikke tro at det allerede er 5 år siden sist gang jeg var i Afrika. Det føles virkelig ikke som om det var så lenge siden. 

Jeg kjente igjen følelsen med en gang jeg kom ut av flyplassen. Lukten av den fuktige, tropiske luften tok meg rett tilbake til følelsen av frihet, safari og smaken av Savanna Cider (som er den beste Cideren i verden). Gode minner. 

Jeg landet på Entebbe flyplass i Uganda, en time utenfor hovedstaden, Kampala, kl 02.30. En smule sliten etter en 35 timers reise fra Helsinki. En søt dame sto der og ventet med et stort skilt med navnet mitt på, og kjørte meg hele veien til hostellet. 

Jeg ble vist til en varm og fuktig sovesal uten aircondition, men jeg var så trøtt at jeg sovnet det sekundet jeg la meg ned. 

Utsikt

Dagen etter våknet jeg og gikk ned til frokost. Hostellet så helt herlig ut i dagslys. Jeg gikk bort til en jente som satt alene på et bord og spurte om jeg kunne sitte med henne. Frokosten var nydelig og jeg fikk pratet mye med både henne og jenta som satt på nabobordet. Hun på nabobordet het Paradis og kom fra nabolandet Rwanda. Jeg fortalte at jeg har planer om å dra dit om noen uker, og ble med en gang invitert til å bo hos henne. Jeg elsker backpackerlivet. Det er så lett å bli kjent med folk. 

Resten av dagen tilbragte jeg sammen med Paradis. Vi gikk på shopping og sjekket ut det lokale markedet. På kvelden var det quiznight på hostellet. Helt overfullt med folk, men så utrolig gøy! Det er helt herlig å kjenne på hvor hjemme jeg føler meg på hosteller som dette. 

Idag er andre dagen min hos Sunami Solar, som er organisasjonen jeg skal jobbe frivillig for de neste to ukene. Kommer til å fortelle mer om den etterhvert på GEC bloggen. 

Men altså bare det å komme seg til kontoret her, har vært et lite eventyr. Den viktigste formen for transport her inni byen er nemlig “bodabodas” som basicly er moped-taxier. Man kan hoppe på disse Boda´ene hvor som helst, men den tryggeste måten er å bestille “safe-bodas” via en app. Det fungerer på akkurat samme måte som Uber egentlig. Forskjellen på de som er safe og ikke, er egentlig bare at du får ha på hjelm, og at de blir gps-tracket via appen. Derav mindre sjanse for at jeg skal bli kidnappet (hehe, slapp av mamma, det var en tull) Fordelen med å ta disse mopedene er jo at man slipper å stå i eviglange bilkøer. De raser forbi køene, i et trafikkbilde jeg bare kunne drømt om å forstå meg på. Kaoset er komplett, men jeg kom meg frem i god behold! 

Meg bakpå en såkalt "safe boda". Føltes ikke spesielt safe for å være ærlig, da han kjørte med en hånd på rattet mens han sjekket kartet på mobilen store deler av turen. Blir nok en del Uber også fremover.

Denne uken skal jeg være på kontoret til Sunami her i Kampala. Til helgen skal jeg nok utforske en av de andre byene sammen med noen av mine nye venner. Så da blir det nok litt mer interessant blogg da. Neste uke skal jeg til en by som heter Mbale, helt øst i Uganda. Der skal jeg få være med ut til flere av kundene deres langt ute på landsbygda. Det blir så utrolig spennende! Gleder meg virkelig til å se litt mer av det “ekte” Uganda! 

Det mørke bygget i midten er kontorbygget jeg holder til i denne uken.

Jeg kommer nok til å blogge mest for Glava Energy Center (GEC) (blogg.glavaenergycenter.se) fremover. Mesteparten av turen min går jo ut på å drive med ulike solenergiprosjekter verden over. For å få kontaktpersoner til prosjekter, er det helt avgjørende at bloggen når ut til de riktige personene. Sikkert litt forvirrende med to blogger, men ettersom store deler av solenergibransjen leser GEC bloggen, blir det viktig for meg å prioritere bloggingen på den plattformen. Der blir det nok mest solenergi-relaterte blogger, blandet med litt reisebrev. Skal allikevel få prøvd å blogge litt her og der på min egen blogg også innimellom. Jeg synes jeg det er litt fint å kunne skrive litt mer personlig og uformelt om opplevelsene her når jeg føler for det. For de fleste hjemme som ikke er like gira på solenergi som meg, er nok det mer interessant å lese også. Vi får se litt an hvordan det blir etterhvert. 

Men nå er jeg altså i gang! Hvis du vil se bilder underveis, så legger jeg ut på instagram-story nesten hver dag. Følg meg gjerne på @skaatans.  

Stay Tuned!

 

- Christina